село

Медвен

Селото е запазило автентичния си възрожденски облик. Много медвенски къщи са обявени за паметници на културата. Най-старите от тях все още пазят белези от черкезки брадви по портите си. Двуетажните постройки са строени преди 150 години.

Във всяка къща оставяли по една недооправена стая. Според легендата това се правело, за да не умре стопанинът.

Тук се намира и родната къща на Захари Стоянов, която е запазена в първоначалния си автентичен стил и е устроена като музей. На мегдана се издига паметник негов паметник.

медвенска река и

Синия Вир

Покрай Медвен тече живописната река Медвенска. Тя извира на 11 км от селото и е известна с приказните водопади “Сини вир” и “Скоковете”.

В землището на Медвенския балкан има красиви скални пещери – “Ледницата” и “Царевец”. Там се намира и природен резерват за диви животни.

Пътят до Синия Вир е около 15 минути, спокоен преход, следвайки реката. Подходящ е и за деца, като по-голямата част от пътеката е широка и сенчеста. Самият водопад и вирът под него са изключително красиви.

Синия Вир

есен

Синия Вир

пролет

„Пещите“

над Синия Вир

Водопад

над Синия Вир

Медвенска река

над Синия Вир

Водопад

над Синия Вир

къща-музей

Захари Стоянов

Захарий Стоянов, роден като Джендо Стоянов Джедев, е български революционер, политик, журналист и писател.

Помощник апостол в Априлското въстание (1876) и негов пръв историограф с книгата си „Записки по българските въстания“. Председател на БТЦРК и главен организатор на Съединението на Княжество България и Източна Румелия (1885).

Музеят представя фотодокументален материал, както и лични вещи на Захари Стоянов.

село

Жеравна

Жеравна се намира на 15 km от село Медвен.

През 1964 г. село Жеравна е обявено за национален архитектурен резерват.

Разположено е амфитеатрално по южния склон на югоизточното вододелно разклонение „Черковната кория“ на планинския рид Разбойна в югозападната част на Котленска планина, Източна Стара планина.

село Жеравна; Спасимир, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0

Жеравна е забележителен архитектурен паметник. Запазени са близо 200 къщи със статут на паметници на културата, всяка от тях е на възраст от 150 до 300 години. През Възраждането село Жеравна става значителен културен център.

Фестивал на фолклорната носия – Жеравна е с продължителност 3 дни (петък, събота, неделя). Провежда се в предпоследния уикенд на август, а основно правило, за да участвате, е да сте облечени в носия.

пантеон

Георги–Сава Раковски

Пантеонът на Георги Раковски е сред от обектите на Историческия музей в град Котел.

Помещава се в обща сграда с експозицията „Котленски възрожденци“. Открита е през 1981 г. по случай честването на 1300-годишнината от създаването на България.

Пантеонът е посветен на един от най-великите български революционери и възрожденци – Георги Стойков Раковски (1821 – 1867 г.), известен още като Георги Сава Раковски.

Природонаучен

музей Котел

Природонаучният музей в Котел е един от най-богатите в България. В него се разкрива биоразнообразието на Източна Стара планина, чрез близо 30 000 експоната от живата и неживата природа, разположени на площ от 1000 m2.

Природнонаучният музей е част от 100-те национални туристически обекта. Намира се под № 56, заедно с пантеона на Георги Стойков Раковски.

Във фонда на музея се съхраняват около 30 000 експоната от живата и неживата природа на Източна Стара планина. Експонатите са разпределени тематично в музея – безгръбначни фосили, висши растения, насекоми, риби, земноводни, влечуги, птици и бозайници.